آب انبار خيابان( مسجد جامع) کهن ترين آب انبار موجود قزوين است که در عصر صفوي به سال 1093هـ.ق توسط عليخان زنگنه با 1800متر مکعب گنجايش و چهل پله راه شير در شمال ورودي شرقي مسجد جامع بنا شده است. پوشش طاق و تويزه مخزن، نورگير مشبک راه شير و کتيبه سنگي به خط علا الدين قزويني را از ويژگيهاي آن برشمردهاند.
آب ابنار سردار محله راه ري بزرگترين آب انبار تک گنبدي ايران در کم آب، ترين محله شهر به سال1227هـ.ق توسط برادران سردار قزويني ساخته شده است و 3000 متر مکعب گنجايش دارد که با پنجاه پله به راه شير ميرسد. گنبد آجري به دهانه داخلي 17 متر، ظرفيت نمادين مخزن، بخارکش مرکزي بر فراز گنبد، کاشيکاري معقلي و رسمي بندي سردر ورودي و راه شير از ويژگيهاي آن است.
آب انبار سردار محله قملاق توسط حسن خان و حسين خان سردار قزويني در سال 1229 در محله قملاق خيابان تبريز ساخته شد که بزرگترين آبگير قزوين با 3800 متر مکعب گنجايش به شمار ميرود. چهار گنبد و بخارکش بر فراز گنبدها، رسميبندي، کاشيکاري و حجاري و راه شير سي هشت پلهاي آن را از ساير آب انبارهاي قزوين متمايز کرده است.
آب انبار و سقاخانه حکيم در سال 1244 هـ.ق توسط حاج ميرزا آقاي حکيم در انتهاي بازارچه خيابان(سپه) ساخته شده و با سي و شش پله به راه شير ميرسد. مخزن 900متر مکعبي که با طاق آهنگ پوشش داده شده، رسميبندي و کاشيکاري سردر و کاربندي سقف راه شير را بايد از ويژگيهاي آن دانست.
آب انبار زنانه بازار در کنار مسجدالنبي و توسط حاج ملاعبدالوهاب دارالشفائي به سال 1260هـ.ق ساخته شده و با چهل و سه پله به راه شير ميرسد . گنجايش مخزن 2350 متر مکعب است و با طاق و تويزه پوشش داده شده است. ده گنبد خفته بر فراز آن، پنج بادگير، دو راه شير شمالي و جنوبي و ترکيب سنجيده معماري با مسجد و بازار از ويژگيهاي آن است.
آب انبار آقا در نزديکي مسجدي به همين نام در خيابان مولوي قرار دارد و با راه شير سي پله اي به مخزني ميرسد که 800 متر مکعب گنجايش دارد و با طاق و تويزه پوشش داده شده است. اين اثر در دوره قاجار ساخته شده است و تزييناتي از کاشيکاري معقلي و رسميبندي دارد.
آب انبار حاج کاظم در سال 1256هـ.ق توسط حاج کاظم کوزهگر و حاج اسماعيل قزويني در خيابان تبريز ساخته شده و راه شير چهل پلهاي آن به مخزني بزرگ با گنجايش 2000 متر مکعب مي رسد. سر در رفيع و محتشم آن که با رسمي بندي و کاشيکاري تزيين شده، دو بادگير مزين به کاشي و آجر تراش، دوکتيبه مرمرين به نستعليق ممتاز و دو کاربندي نيمکار در سقف راه شير از ويژگيهاي آن به شمار ميآيد.
آب انبار ملاورديخاني در نزديکي بازار قزوين و کنار مسجد و مدرسهاي به همين نام، نخست در دوره زنديه به سال 1177 و سپس در سال 1251 توسط ملاورديخان اول و دوم با گنجايش 400 متر مکعب و سي و شش پله راه شير ساخته شده و کوچکترين آبگير موجود شهر است. رسميبندي و کاشيکاري، حجاري و کتيبه سنگي به خط ملکمحمد قزويني و مأذنه مسجد که بر سردر آب انبار قرار گرفته از ويژگيهاي آن است.
انتهای پیام/